Vetenskapen känner idag inte till något läkemedel som har tillnärmelsevis så många positiva effekter och så få biverkningar som fysisk aktivitet. Att röra på sig regelbundet kan bland annat förhindra övervikt och minska risken för många olika sjukdomar.
Genom att träna regelbundet ökar Du din förbränning även när du inte är fysiskt aktiv, får bättre ork och koncentrationsförmåga och presterar bättre i alla avseenden. Varje nedlagd motionstimme i veckan gör Dig effektivare, vilket är vetenskapligt bevisat. Detta är givetvis skälet till att så många arbetsgivare är villiga att betala för att Du skall kunna träna, ibland till och med på arbetstid.
Det är viktigt att Du anpassar din aktivitet efter dina förutsättningar för att undvika skador. Var också noga med att välja motionsform, som Du känner är lustfylld och som inte ger obehagskänslor! (vissa av oss finner dock en njutning i att plåga oss…) Risken är annars stor att Du efter ett tag ger upp och att det inte blir någon hållbar livsstilsförändring. Att motionera måste inte betyda hjärtklappning, andfåddhet, kamp mot klockan, mjölksyra upp till öronen eller blodsmak i munnen. Det behöver över huvud taget inte vara fysiskt påfrestande. Bara frestande.
Visste Du att exempelvis en promenadtakt på ca 5 km/tim förbrukar fyra gånger så mycket energi som stillasittande?
Vad händer då i kroppen? Jo, massor med bra saker! Blodcirkulationen ökar, Insulinkänsligheten ökar. Nedbrytningen av blodfetterna blir effektivare och det goda kolesterolet stiger. Fett ombildas till muskler. Blodtrycket och stresshormonerna sjunker. Kort sagt, Du mår bättre!
Känner Du som många andra att det är brist på tid som hindrar Dig, försök att väv in motionen i det vardagliga! Till exempel cykla eller promenera till jobbet!
En pulsmätare eller stegräknare kan fungera som ett kvitto på vad du åstadkommer. Tumregeln är att Du bör komma upp i 10 000 steg per dag, vilket motsvarar 5-7 km